Народно читалище ”Младост-1983 г.” е основано от пловдивски общественици и интелектуалци  на 23.05.1983 година -  в навечерието на най-българския празник  - Деня на Светите братя  Кирил и Методий.  Благородната идея е на г-жа Нанка Боева , подкрепена от Общински съвет за култура. Липсата на социален живот  в най-големия и най-нов жилищен район на гр. Пловдив – “Тракия”- налага създаването на тази уникална форма  за културно-информационно общуване.
          Първоначално дейността на читалището е разположена в четири подблокови пространства – две библиотеки, музикална школа, езикова школа, театрално студио, зали за клубна дейност.
От основаването до 1991 година председател на читалището е актьорът Иван Йосифов, а след него читалищното Настоятелство е под ръководството на пловдивския журналист  Янко Атанасов. В настоящо време председател на читалището е г-жа Екатерина Каблешкова.
От началото на своето съществуваване читалище “Младост-1983 г.” работи като институция, която поражда и поддържа култура, като насърчава широкото участие на хората в процеса на творчество. За тези 33 години, хиляди са възпитаниците и самодейците, участвали в различни музикални, езикови, танцови, балетни и самодейни състави, ръководени от изтъкнати преподаватели, музиканти, хореографи, актьори и ръководители с висок професионализъм. Между тях са:  Росица Диамандиева, Ангелина Карагьозова, Кристина Бозаджиева, Анастасия Толева, Румяна Жекова, Мария Нанева, Раймонд Стефопулос,  Никола Бакърджиев, Мая Попова, Маша Иванова, Любен Хрисафов, Иван Томов, Дора Мурадян, Щефи Павлова, Стефка Анчева,  Жана Пенчева   и много други.    
            В продължение на 15 години към читалището работи театрално студио “Време”  с художествен ръководител, председателят на читалището Янко Атанасов. Любими на публиката са пиесите - “Двама на люлката” от Уйлям Гибсън, “Госпожица Юлия” от Август Стриндберг, “Догодина по същото време” от Бърнард Слейд, “Греховната любов на зографа Захарий” от  Павел Спасов и много други. Препълнените салони на всяко представление беше оценката на зрителите и доказателството за непреходността на театралната магия. След ранната кончина на Янко Атанасов, театрално студио „Време“ прекрати своята дейност.
Ползвайки се  с подкрепата и уважението на тракийската общественост,  читалище “Младост-1983 г.” активно участва в културния живот на района и това се дължи преди всичко на доброто сработване с местната администрация,  учебните заведения и неправителствени организации.

Социални Медии

Контакти

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "МЛАДОСТ – 1983 г.”
Пловдив - 4023, ж.р.. "Тракия" бл. 22
тел.- 032:682 250, 0888487232
e-mail: mladost83@abv.bg
Председател: Екатерина Каблешкова
Секретар: Елена Апостолова

Народно читалище „Младост-1983” 1983-2017 ©